Home  Nieuws  In gesprek met de wijkagent

In gesprek met de wijkagent

Ik ben Petra van Kleef, brigadier van Politie. Samen met mijn collega’s Marjan Kuijer en Niels Louwerse zijn wij de wijkagenten voor Bosch en Duin, Den Dolder en Huis ter Heide.

Wijkagent Petra van Kleef formaat 500Hoewel wij met grote regelmaat door uw lanen rijden, zullen de meesten van u ons niet persoonlijk kennen. Dikwijls worden wij tijdens onze rondes – waarbij wij doelbewust langzaam rijden – aangehouden en aangesproken door bewoners met vragen, opmerkingen, tips en suggesties. Dat waarderen wij, omdat we op die manier informatie óver en een band mét de wijk krijgen.
Zeker nu de donkere dagen van de herfst en de winter naderen, is het des te beter goed geïnformeerd en alert te zijn.

Enkele tips voor de donkere periode
Dat geldt natuurlijk ook voor u, zeker in de tijd dat de avonden en nachten langer zijn. Immers, door gebrek aan daglicht hebben inbraken en pogingen daartoe meer kans. Ik wil u daarom enkele tips meegeven voor met name deze donkere periode:
• Zorg dat uw woning, garage en schuur afgesloten zijn op de tijden dat u geen zicht hebt op de deuren.
• Zorg voor goede verlichting in en rond het huis, ook als u afwezig bent.
• Plaats op donkere plekken enkele lampen op bewegingsmelders, b.v. boven serres en andere aanbouwsels. Ze kunnen afschrikken.
• Laat geen ladder, gereedschap of ander materiaal dat als breekwerktuig gebruikt kan worden, buiten liggen.
• Zet kliko’s binnen óf buiten aan een ketting met slot.
• Laat niet via uw antwoordapparaat of social media weten, wanneer u weg bent en zeker niet voor hoe lang.
• Zorg dat waardevolle voorwerpen - zoals sieraden en geld - niet snel te vinden zijn of geef ze elders in bewaring, als u langere tijd weg bent. Dieven zoeken met name naar makkelijk mee te nemen goederen.
• Zet het alarm aan als u weg bent en controleer of ramen en deuren dicht zijn, ook boven! Sommige dieven gaan via een bovenraam naar binnen in de hoop dat daar geen alarm is.

112 of 0900-8844?
Vaak wordt mij gevraagd, wanneer je nu 112 of 0900-8844 belt.
ImagesIs haast geboden, dan belt u alarmnummer 112. Niet alleen bij levensbedreigende omstandigheden maar ook bij onbetrouwbare situaties - personen die verdacht rondhangen, zich zeer opvallend gedragen, of iemand die in alle auto’s kijkt -, bij spoedeisende hulp of als u slachtoffer of getuige bent van een misdrijf.
Dit nummer is er dus niet alleen voor levensbedreigende situaties, maar ook voor alle situaties waarbij nog een kans is dat de politie de daders kan pakken! U mag 112 ook bellen als u bijvoorbeeld getuige bent van het feit dat jongelui vernielingen aan het plegen zijn. Wanneer u belt, heeft u direct contact.
• Het algemene nummer 0900-8844 belt u als u wel politie nodig hebt, maar er is geen spoed bij. Bijvoorbeeld als u wilt melden dat er al een paar dagen een verdachte auto in de buurt geparkeerd staat. Omdat dit minder urgent is, bestaat de kans dat u moet wachten of een bandje hoort. Hang niet op, maar wacht even tot er contact is.

Dit zijn zo een paar zaken die ik nu, met de komst van de lange winteravonden, met u wilde delen.
Ik hoop u een keer tijdens onze rondes te ontmoeten. Spreek ons gerust even aan als u iets wilt vragen of melden.
Daarom: tot gauw!

Namens het wijkagententeam,
Petra van Kleef