Home  Nieuws  Een Syrisch buffet en… schapen in Bosch en Duin

Een Syrisch buffet en… schapen in Bosch en Duin

Op 20 april wachtte onze leden een bijzondere verrassing. Twee Syrische vluchtelingen, koks van beroep, hebben op de sociëteitsavond een Syrische maaltijd bereid. Zij werden bijgestaan door Najib Zahri, oprichter en directeur van de Stichting Tolérance, die zich op allerlei fronten inzet voor vluchtelingen.

 

Beide koks zijn de oorlog in Syrië ontvlucht. George Badrah al 3½ jaar geleden met zijn hoogzwangere vrouw. Eihab Alsahwi is nog maar 6 maanden in Nederland en verblijft nog in Kamp van Zeist.

 

Om 13.00 uur komen de koks bepakt en bezakt met verse ingrediënten aan bij het clubgebouw van de vereniging. Al gauw is het in de keuken een drukte van belang, want het is hard werken om voor 55 mensen een diner te bereiden. Punctueel om 19.00 uur staat er een fantastisch buffet op tafel. De 3 koks staan trots achter de mooi opgemaakte schalen en pannen. Graag leggen zij uit wat voor lekkers zij voor ons bereid hebben.

Aan de gezichten van de gasten is te zien dat het eten inderdaad erg lekker is; velen gaan dan ook terug voor een 2e ronde…

 

Heren, onze leden bedanken jullie voor een verrukkelijke maaltijd en wensen jullie een veilige en goede toekomst in Nederland toe!

 

Schapen in Bosch en Duin

Werner was politieman, maar kon zijn beroep niet meer uitoefenen na een auto-ongeluk. Hij heeft toen radicaal het roer omgegooid en een 2 jarige opleiding bos- en natuurbeheer gevolgd.

Sinds 1 januari is hij zelfstandig schaapherder op de Utrechts Heuvelrug. Zijn vrouw Ester, communicatieadviseur, staat hem trouw bij en doet de p.r.

Werner en Ester hebben een ‘oud nieuw’ beroep. Oud, omdat het al heel lang bestaat. Nieuw, omdat het beroep bijna uitgestorven was. Pas sinds kort is de waarde van schaapskuddes bij het beheer van natuur herontdekt.

 

Wat die waarde is?

> duurzame begrazing zonder fossiele brandstoffen en lawaai

> selectieve begrazing van grassen en planten, goed voor de diversiteit

> Inzetbaarheid in moeilijk toegankelijke gebieden

> Bestrijding van ongewilde planten en scheuten

> Bodembewerking door omrullen van de grond met de hoefjes

> Verspreiding van zaden en vruchten, getransporteerd in de vacht van de schapen

Heidevelden, bosranden en schrale natuurgebieden varen hier wel bij. De kudde begraast een gebied 2 á 3 keer per jaar.

 

Werner heeft een flinke kudde: 250 schapen. Het zijn voornamelijk Veluwse heideschapen die gewend zijn aan schrale gronden. Ze worden gemiddeld zo’n 10 jaar oud. De actieradius van de kudde is de zuidwestkant van de Utrechtse Heuvelrug, grofweg van Hilversum tot Driebergen.

Wilt u de kudde opzoeken? Ze loopt nu op Landgoed De Paltz.

 

Rond 8.00 uur gaat Werner met zijn kudde en 2 bordercollies op pad. Eén collie loopt voor de kudde en één erachter om de schapen bij elkaar te houden. Halverwege de dag volgt een verplichte herkauwpauze, want alle 4 de schapenmagen moeten gevuld worden. Pas daarna is het schaap goed rond en klaar voor de nacht. Natuurlijk kunnen de schapen niet iedere avond terug naar hun nachtverblijf en dat is ook niet nodig. Ze moeten ‘s nachts wel bij elkaar blijven. Hiervoor spant Werner een flexibel net met stroomdraad.

 

Een originele F15 Shelter op de voormalige vliegbasis doet dienst als schaapskooi. Werner en Ester hebben hem helemaal schoongemaakt en toen opnieuw ingedeeld, zodat de kudde, de schapenmoeders en hun lammetjes ’s winters een comfortabel onderkomen hebben.

 

Rijk word je er niet van

Schaapherder was ooit het armste vak van Nederland en eigenlijk is dat nog steeds zo. De inkomsten zijn laag en de kosten best hoog, ook al grazen de schapen hun eigen eten bij elkaar.

De voornaamste verdiensten komen uit de begrazing, maar dat is niet genoeg. Daarom hebben Werner en Ester allerlei nevenactiviteiten: verkoop van wol, vachten, schapenmelk en schapenkaas, adoptie van schapen (€ 100) en lammeren (€ 50), bezoeken aan de lammeren in de schaapskooi, workshops e.d.

 

De eerstvolgende activiteiten:

> Schaapscheerfeest: zaterdag 18 juni van 10.00 - 16.00 uur

> Workshop Vacht Vilten: zaterdag 9 juli 2016 van 10:00 - 15:30 uur

Beide activiteiten vinden plaats in de Schaapskooi op Park Vliegbasis Soesterberg, Hertenlaan 4, 3734 CG Den Dolder. Zie ook: Activiteiten schaapherders