Duurzaam thuis...
Wie wil dat niet? Het is in ieder geval gezellig druk en daardoor vanzelf lekker warm tijdens de 2e sociëteitsavond van het seizoen. We beginnen met een smakelijke boeuf bourguignon, weer klaargemaakt door Suci Bakhuis, met als verrassing een kaasplankje na.
Daarna nemen Pieter van der Ploeg en Ilona Hofstra u mee naar een duurzame wereld. Hun lezing staat in het teken van een hot item: onze ecologische footprint.
Wat kunnen we doen om onze footprint zo milieu- en energievriendelijk te maken?
Grofweg 3 dingen:
> Reduceer uw energieverbruik.
> Wek zelf hernieuwbare energie op.
> Gebruik duurzame producten.
Energieverbruik reduceren
Voor de schil van uw huis - dak en vloeren - bestaat tegenwoordig een veel betere isolatiefolie dan glas- en steenwol: dunner en beter voor uw gezondheid. Voor uw ramen is de nieuwe standaard al HR+++. Gecombineerd met kunststof kozijnen heeft u bijna geen warmteverlies meer. Een nieuwe cv-ketel levert al snel zo’n 25% energiebesparing op, zeker als u tegelijkertijd uw installatie ‘waterzijdig’ laat inregelen. Daarbij worden de temperatuur van de ketel en het water in de radiatoren precies op elkaar afgestemd.
Energie opwekken
Het grootste deel van uw energienota gaat naar gas. Hierop kunt u flink besparen door uw eigen energiecentrale te bouwen. Met een - al wat langer bekende - warmtepomp onttrekt u warmte aan de bodem of buitenlucht om uw huis en tapwater te verwarmen.
Maar er is meer onder de zon: een combinatie van heatpipes en thermodynamische panelen. De pijpen maken efficiënt gebruik van de warmte van de zon en de panelen geven zelfs nog warmte af bij vorst. Via een vernuftig systeem warmt u hiermee water op, dat vervolgens uw huis en uw tapwater verwarmt.
Duurzame producten gebruiken
Een nieuwe ontwikkeling is Olivijn, het meest voorkomende mineraal op aarde met een bijzondere eigenschap. Het bindt CO2 tijdens het verweren, vooral als het in aanraking komt met water. Rondom uw huis zijn tal van toepassingen mogelijk: als brekerzand op en onder uw terras, als strooizand tegen mosvorming en gladheid, in brokken als grind, als tuin- en potgrond en als bemesting voor uw tuin en gazon. Omdat het de verzuring van uw grond tegengaat, is bekalken dan niet meer nodig.
Tenslotte
Dit alles is natuurlijk nog maar een tipje van de mogelijkheden. Bent u geïnteresseerd in een eigen ‘duurzaam thuis’, meer informatie vindt u op www.groene-oplossingen.nl.