Home  Nieuws  2e architectuurfietstocht

2e architectuurfietstocht

Heeft u altijd gedacht dat in Bosch en Duin e.o. alleen maar grote huizen staan? Fout… Verscholen tussen het groen staan heel wat architectonische hoogstandjes. Sommige inderdaad groot, andere bescheiden begonnen en later uitgebouwd. Beroemde namen als Frank Lloyd Wright, Rietveld en Robert van ’t Hoff passeren de revue, als wij onder de begeesterde leiding van Maarten van der Kloet met zijn twintigen Bosch en Duin e.o. onveilig maken.

We doen 9 huizen en 1 transformatorhuisje aan, sommige alleen vanaf de laan , andere mogen we rondom bekijken. Hoogtepunt zijn natuurlijk de huizen waar we ook binnen een kijkje mogen nemen. We verzamelen bij Maarten, wiens vrouw ons gastvrij onthaalt op koffie, thee en koek. Daarna springen we op de fiets.

Onze 1e stop is Reelaan 5, een moderne villa die opmerkelijke overeenkomsten vertoont met het Winslow House [1893] van de beroemde Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. Zie voor uzelf.

Vervolgens stappen we even af bij Reelaan 11, een woning van onze eigen Gerrit Rietveld, gebouwd in 1951 en inmiddels 2 x uitgebreid. De laatste uitbreiding is zeer recent gerealiseerd.

Voor het contrast met de vorige 2 strakke en modern ogende woningen staan we even stil aan de overkant. Op nummer 12 is hier recent een grote villa gebouwd in Franse manoir stijl, waar we ons even aan de Loire wanen.

Dan met gevaar voor de medeverkeersdeelnemers de Dolderse weg over naar de Van Weerden Poelmanlaan 1 in Den Dolder, waar in een prachtige tuin een authentieke woning van Rietveld staat [1936]. Ook deze is uitgebreid, maar door de meester zelf. Binnenshuis is de woning al evenzeer een ode aan Rietveld.

Dan wordt het zo langzamerhand hoog tijd voor een theepauze, waarvoor we uitgenodigd zijn door de bewoners van de Taveernelaan 9. Zij wonen in een Rietveld woning uit 1952 en ook deze is in 2007 flink vergroot door de Bosch en Duinse architect Christian Bouma. Hier krijgt de architectuur echter geduchte concurrentie van de dwergschapen in de tuin en van de versnaperingen. Saillant detail: de heer en mevrouw Mittertreiner zien hun vroegere woning na 8 jaar terug.

Nu hebben we wel even genoeg genoten van de prachtige woningen en richten we onze aandacht op een zeer bescheiden monument, verstopt in het groen: een transformatorhuisje uit ongeveer 1926; asymmetrisch van vorm en met een steil puntdak. Weer eens iets anders dan die oersaaie en foeilelijke dingen die overal het straatbeeld vervuilen…

 

Door naar de Amersfoortseweg waar we stilstaan bij 2 totaal verschillende villa’s van architect Robert van ’t Hoff. De symmetrie bij beide villa’s is misschien wel de enige overeenkomst.

De eerste, Villa Løvdalla (no. 13-13a), ontwierp hij in Engelse landhuisstijl voor zijn ouders. Deze dateert uit 1911.

Daarna raakte Van ‘t Hoff in de ban van Frank Lloyd Wright en gooide radicaal het roer om. Hij bouwde de naastgelegen villa Henny (no. 11a) met strakke horizontale lijnen [1915 -19]. Het is de 1e woning in Nederland geconstrueerd in betonskeletbouw, toentertijd bepaald geen peulenschil.

We hebben er nog lang niet genoeg van en fietsen welgemoed naar de volgende bijzondere villa, het allereerste ontwerp van Roberto Meyer die toen nog niet eens afgestudeerd was: Populierenlaan 13a [1983 - 84]. Hier zijn we ook binnen van harte welkom en dat is de moeite waard. De moderne splitlevelwoning bestaat uit 2 tegen elkaar gebouwde kubussen met de trap als verbindend element. Door het grote aantal ramen is het een licht en open huis. Voeg daarbij de terrassen en de prachtige tuin en je hebt een verscholen juweeltje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dan naderen we toch echt het einde van een welbestede middag: Douglaslaan 3, waar architect en veelzijdig kunstenaar Piet H. Goede in 1991 een villa ontworpen heeft voor zijn zoon. In 2005 heeft hij te midden van het groen nog een grote glazen serre aan de woning toegevoegd, die de favoriete ruimte van de bewoners is geworden. Als we binnen een kijkje nemen, kunnen we ons er alles bij voorstellen.

Voldaan besluiten we de architectuurtocht met een gezellige borrel bij Ed Pipers die samen met Maarten van der Kloet, de architectuurtocht heeft georganiseerd.

Heren: hartelijk dank voor deze geweldige middag!

Ineke van Offeren