Ontwikkelingen ivm veiligheid in Den Dolder e.o.
Na toezeggingen van de burgemeester op vrijdag 10 januari volgde op 22 januari een bijeenkomst voor de sociale organisaties en verenigingen in onze omgeving die belang hebben of een rol kunnen spelen in de ontwikkelingen m.b.t. Fivoor en Den Dolder e.o.
Wijkwethouder Van Dijk informeerde over de voortgang van de ingezette plannen:
1. Het plan voor vertrek van Fivoor voor 1 januari 2027
Hoewel dit moeilijk zal zijn, houdt de burgemeester, ook op politiek niveau, vast aan de eerdere afspraken en toezeggingen. Op 5 maart is er een bijeenkomst waar de conceptplannen voor het vertrek van Fivoor met vertegenwoordigers van de bewoners besproken zullen worden.
2. Een Integraal Veiligheidsplan voor de langere termijn
Het concept voor het Integrale Veiligheidsplan krijgt vorm en wordt op 23 januari besproken met de Klankbordgroep, waar ook de Vereniging Bosch en Duin in participeert via de veiligheidscoördinator Roel Schulting.
3. Een Actieplan op korte termijn voor het centrum van Den Dolder
Het Actieplan is inmiddels in uitvoering in haar eerste fase. Dit uit zich in iedere dag zichtbare aanwezigheid van buurtcoaches, BOA’s en politieagenten in en rond Den Dolder. Tevens zijn zij iedere ochtend aanspreekbaar in het buurtcentrum de ‘Werkschuit’ in het winkelcentrum van Den Dolder.
Op 23 januari werd de eerdergenoemde Klankbordgroep geïnstalleerd door de burgemeester.
De verwachting is dat deze groep van 25 bewoners en ondernemers uit Den Dolder e.o. de gemeente en Fivoor ondersteunt bij de ontwikkeling en beoordeling van de bovengenoemde plannen.
Deze Klankbordgroep zal minimaal een halfjaar participeren in de verdere ontwikkeling en bij de uitvoering van de eerste fasen van het Actieplan.
Na opening en formele installatie van de Klankbordgroep door de burgemeester, werd de groep gevraagd om op vier thema’s prioriteiten aan te geven vanuit de praktijk en eigen ervaring. De thema’s waren 1. Veiligheid, 2. Welzijn, 3. Openbare Ruimte, 4. Communicatie.
D.m.v. subgroepen en gespreksleiders werd invulling gegeven aan deze onderwerpen, waarbij hieronder de meest voorkomende prioriteiten worden genoemd, zoals de groep dat ervaart:
1. Veiligheid: Inhoudelijke discussie en evaluatie over incidenten; aandacht voor ‘hotspots’ (drank, drugs en seks); groepsgrootte van patiënten beperken en altijd begeleiding door professionals; blijvende aanwezigheid van BOA’s tot Fivoor vertrokken is per 31 december 2027.
2. Welzijn: Oog houden voor menselijkheid en de menselijke maat: niet alle patiënten veroorzaken overlast; zekerheid krijgen over de werkelijke vertrekdatum Fivoor.
3. Openbare ruimte: Afsluiten van de route over de loopbrug en door de woonwijk en terug naar de route langs de Dolderseweg en het spoor (officiële route); verbeteren van verlichting en cameratoezicht op de looproute; planten langs de route regelmatig snoeien.
4. Communicatie: Melding en terugkoppeling van incidenten; één alarmnummer voor alle incidenten in dit gebied; draaiboek voor bewoners ingeval van incidenten; terugkoppeling onderzoek OVV en zo nodig nieuw onderzoek; vanuit gemeente zekerstellen dat alle bewoners en ondernemers uit Den Dolder e.o. bereikt kunnen worden (bijv. website, e-mails, vaste rubriek in Nieuwsbode).
Na verwerking van de input en verdere stappen in de conceptplannen (veiligheidsplan en actieplan) door de gemeente samen met Fivoor volgt over enkele weken een nieuwe Klankbordgroep meeting. Onze commissie Veiligheid neemt hieraan deel.
Wij houden u op de hoogte.